PHP Dosya İşlemleri (açma, okuma, yazma)

Görkem Apaydın
3 min readOct 28, 2021

Herkese merhabalar, bu yazımda PHP’de dosya işlemlerini sizlere anlatacağım. Oldukça basit ve işlevsel olan bu işlemleri nasıl uygulayacağınızı ve dosya fonksiyonlarının ne anlama geldiğini öğreteceğim.

PHP Dosya Fonksiyonları Nelerdir?

Bu kısımda kısaca dosya fonksiyonlarının isimlerine ve ne işe yaradıklarına değineceğim.

  • fopen() Fonksiyonu: fopen() fonksiyonu iki adet parametre alır. Bunlardan ilki açılacak dosyanın yoludur, ikincisi ise dosyanın nasıl açılacağını belirteceğimiz erişim modudur. İsminden de anlaşılacağı üzere dosyayı açmamızı sağlar. fopen() fonksiyonunun kullanımına aşağıda detaylıca değineceğiz.
  • fgets() Fonksiyonu: fgets() fonksiyonu ile açtığınız dosyanızın içeriğini satır satır okuyabilirsiniz. fgets() fonksiyonunun kullanımına aşağıda detaylıca değineceğiz.
  • fgetc() Fonksiyonu: fgetc() fonksiyonu ile açtığınız dosyanızın içeriğini harf harf okuyabilirsiniz. fgetc() fonksiyonunun kullanımına aşağıda detaylıca değineceğiz.
  • fread() Fonksiyonu: fread() fonksiyonu iki adet parametre alır ilki dosyadır ikincisi ise dosyanın kaç byte’nın okunacağıdır. Yani fread() fonksiyonu ile açtığınız dosyayı byte cinsinden belirlediğiniz boyuta kadar okutabilirsiniz. fread() fonksiyonu hakkında detaylara aşağıda değineceğiz.
  • fwrite() Fonksiyonu: fwrite() fonksiyonuyla dosyaya yazma işlemi gerçekleştiririz. Üç parametre kullanılır. İlk parametre fopen() açtığımız dosya değişkenini alır, ikinci parametre ekleyeceğimiz veriyi içerir, üçüncü ve son parametre ise yazılacak veriyi byte cinsinden limitlendirmemizi sağlar. Üçüncü parametreyi kullanmasakta olur. fwrite() fonksiyonu hakkında detaylara aşağıda değineceğiz.
  • fputs() Fonksiyonu: fputs() fonksiyonu fwrite() fonksiyonu ile aynıdır. Hiçbir farkı yoktur. fwrite() yerine kullanılabilir. fputs() fonksiyonu hakkında detaylara aşağıda değineceğiz.
  • feof() Fonksiyonu: feof() fonksiyonu ile okuma işlemi sırasında okunan dosyanın sonuna gelindi mi gelinmedi mi kontrol edebiliriz. Döngü ile kullanarak kontrol sağladığımızda dosya bittiğinde okumayı bitirmemizi sağlar. feof() fonksiyonu hakkında detaylara aşağıda değineceğiz.
  • fclose() Fonksiyonu: fclose() fonksiyonu ile fopen() ile açtığımız dosyayı kapatırız. fclose() fonksiyonu hakkında detaylara aşağıda değineceğiz.

fopen() Fonksiyonu’nun Kullanımı

fopen() fonksiyonunun kullanımı aşağıdaki gibidir. ilk parametresine dosyanın yolunu ikinci parametreye ise dosyanın erişim modunu gireriz. Erişim modları ve anlamları ise şu şekildedir:

  • r : Read işlemidir. Dosyanın içeriğini sadece okur.
  • r+ : Dosyanın içeriğinin hem okunup hem de yazılabilir olmasını sağlar.
  • w : Write işlemidir. Dosyanın içeriğine sadece yazmanızı sağlar. Dosyanın mevcut içeriğini siler ve sizin eklediğinizi yazar. Eğer dosya belirttiğiniz dizinde yoksa sıfırdan oluşturur.
  • w+ : Dosyanın hem yazılıp hem de okunmasını sağlar. Dosyanın mevcut içeriğini siler ve sizin eklediğinizi yazar. Eğer dosya belirttiğiniz dizinde yoksa sıfırdan oluşturur.
  • a : Dosyanın içerisine veri eklenebilmesini sağlar. Dosyanın mevcut içeriğini silmez, içeriğinin sonuna girdiğiniz veriyi ekler. Eğer dosya belirttiğiniz dizinde yoksa sıfırdan oluşturur.
  • a+ : Dosyaya hem veri eklememizi hem de dosyanın okunmasını sağlar. Dosyanın içeriğini silmez yeni veriyi dosyanın sonuna ekler. Eğer dosya belirttiğiniz dizinde yoksa sıfırdan oluşturur.
  • x : Dosya oluşturmanızı sağlar ve oluşturduğunuz dosyanın içine veri yazabilmeniz için açılması gerektiğini belirtir. Eğer aynı isimde bir dosya daha aynı dizinde bulunuyorsa fopen() fonksiyonundan false değeri döner.
  • x+ : Dosya oluşturmanızı sağlar ve oluşturduğunuz dosyanın hem yazılmasını hem okunması gerektiğini belirtir. Eğer aynı isimde aynı dizinde başka bir dosya daha varsa fopen() fonksiyonundan false değeri döner.

fgets() Fonksiyonu’nun Kullanımı

fgets() fonksiyonu ile açtığınız dosyanızın içeriğini satır satır okuyabilirsiniz. Tek parametre alır ve bu parametre fopen() ile açtığınız dosya değişkenidir.

fgetc() Fonksiyonu’nun Kullanımı

fgetc() fonksiyonu ile açtığınız dosyanızın içeriğini harf harf okuyabilirsiniz. Tek parametre alır ve bu parametre fopen() ile açtığınız dosya değişkenidir.

Eğer bu şekilde kullanırsanız dosyadaki ilk harfi alır ve sadece onu yazdırır:

Eğer while döngüsüne sokarsak harf harf tüm dosyayı yazdırır:

fread() Fonksiyonu’nun Kullanımı

fread() fonksiyonu iki adet parametre alır ilki dosyadır ikincisi ise dosyanın kaç byte’nın okunacağıdır. Yani fread() fonksiyonu ile açtığınız dosyayı byte cinsinden belirlediğiniz boyuta kadar okutabilirsiniz.

fwrite() Fonksiyonu’nun Kullanımı

fwrite() fonksiyonuyla dosyaya yazma işlemi gerçekleştiririz. Üç parametre kullanılır. İlk parametre fopen() açtığımız dosya değişkenini alır, ikinci parametre ekleyeceğimiz veriyi içerir, üçüncü ve son parametre ise yazılacak veriyi byte cinsinden limitlendirmemizi sağlar. Üçüncü parametreyi kullanmasakta olur.

fputs() Fonksiyonu’nun Kullanımı

fputs() fonksiyonu fwrite() fonksiyonu ile aynıdır. Hiçbir farkı yoktur. fwrite() yerine kullanılabilir.

feof() Fonksiyonu’nun Kullanımı

feof() fonksiyonu ile okuma işlemi sırasında okunan dosyanın sonuna gelindi mi gelinmedi mi kontrol edebiliriz. Döngü ile kullanarak kontrol sağladığımızda dosya bittiğinde okumayı bitirmemizi sağlar.

fclose() Fonksiyonu’nun Kullanımı

fclose() fonksiyonu ile fopen() ile açtığımız dosyayı kapatırız.

Bu yazımda sizlere elimden geldiğince sade ve net şekilde PHP Dosya İşlemlerini anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Herkese iyi günler dilerim..

--

--