JavaScript Değişken Stilleri ve Kuralları

Görkem Apaydın
2 min readAug 27, 2021

--

Değişkenler her programlama dili için büyük önem taşımaktadır. Her programlama dilinde istisnasız değişkenlere yer verilir. JavaScript’te değişken kavramına sahip bir programlama dilidir.

Değişken tanımlarken dikkat etmemiz gereken teknik kurallar ve bizim seçimimize kalmış yazım stilleri vardır. Bu içerikte sizlere bunlardan bahsetmek ve birkaç örnekle göstermek istedim.

Öncelikle JavaScript’te değişken tanımlarken uyulması gereken teknik kurallara değinelim.

JavaScript’te Değişken Tanımlanırken Uyulması Gereken Teknik Kurallar

  • Değişkenleri adlandırırken İngilizce karakterler kullanılmalıdır, Türkçe veya başka dillere has karakterler kullanılamaz.
  • @, #, ! vb. özel karakterler kullanılamaz. Ancak $ işareti değişken tanımlanırken sadece değişkenin ilk karakteri olarak kullanılabilir.
  • Değişken tanımlarken rakamlar kullanılabilir ancak bu rakamlar değişkenin ilk karakterinde kullanılamaz.
  • JavaScript diline ait tanımlamalarda kullanılan isimler ve kelimeler değişken olarak kullanılamaz.
  • Değişken isimleri büyük ve küçük harfe duyarlıdır. Yani Gorkem, gorkem, GORKEM, GoRKeM değişkenleri birbirinden farklı olarak algılanır.

Genel teknik kurallara baktığımıza göre artık değişken oluştururken seçebileceğimiz stillere bakabiliriz. İşte değişken tanımlarken kullanılan stiller ve isimleri:

JavaScript Değişken Stilleri

Snake Stili: İsmine bakınca da anlayacağımız üzere baktığımızda yılana benzeyen yazım stilidir. Örnek verecek olursak gorkem_degiskeni, apaydin_degiskeni, merhaba_dunya_degiskeni bu şekilde kelimeler arasına alt çizgi koyarak tanımlanan değişkenlerin stiline ortak isim olarak snake style denir.

Kebab Stili: İsmine bakınca gözünüzde ne canlanıyor bilemedim. Ancak bu da snake stiline benzer bir yazım şeklidir. Bunda ise alt çizgi yerine normal tire kullanılmaktadır. Böylece değişken şişe geçirilmiş kelimeler gibi gözükmektedir ve bundan dolayı kebab style olarak adlandırılmaktadır. Örnek verecek olursak gorkem-degiskeni, apaydin-degiskeni, merhaba-dunya-degiskeni

Camel Stili: İsmine bakınca da anlayacağınız üzere deve stilidir. Bu stilde ilk kelimenin baş harfi hariç diğer tüm kelimelerin baş harfi büyük yazılır ve böylece değişken görünümü deveyi andırır. Örnek verecek olursak gorkemDegiskeni, apaydinDegiskeni, merhabaDunyaDegiskeni

Pascal Stili: Pascal değişkeninde ise ilk kelime dahil tüm kelimelerin baş harfi büyüktür. Örnek verecek olursak GorkemDegiskeni, ApaydinDegiskeni, MerhabaDunyaDegiskeni

Yazımızın ne yazık ki sonuna geldik. Bu yazımda sizlere JavaScript’te değişken stilleri ve kurallarını anlatmaya çalıştım. Umarım faydam dokunmuştur. İyi bir gün diliyorum..

--

--