If-Else ve Switch-Case Nasıl Kullanılır?

Görkem Apaydın
2 min readSep 1, 2021

--

Herkese merhabalar, bu yazımda sizlere If-Else ve Switch-Case yapılarının hangisinin nerede kullanılması gerektiğini aktaracağım. Yazı boyunca if-else ve switch-case’in temel olarak ne olduğunu bildiğinizi varsayarak ilerleyeceğim.

Programlamaya yeni başlayan birçok kişinin karşısına çıkan ilk ikilemlerden birisi bu iki yapının farkıdır. Genellikle programlamaya ilk başlayan kişiler if-else yapısıyla zaten switch-case ile yapabildiklerimi yapabiliyorum, buna ne gerek var ki? diyebiliyorlar. Bu sebeple bu yazıyı yazmak istedim.

Bu iki yapıyı kıyasladığımızda switch-case if-else’e göre hem daha pratik hem de daha anlaşılabilir bir haldedir. Çünkü if yapısı daha komplikedir. Ifler, elseler, else ifler bunlar sizi başlangıçta zorlayacaktır. İlerleyen dönemlerde de switch-case’i daha basit karar yapılarında if-else yapısına tercih edeceksinizdir. Çünkü yukarıda da dediğim gibi if-else yapısı switch-case’e göre daha karmaşıktır.

Hangi Durumlarda If-Else Kullanmalısınız?

Hangi durumlarda if-else yapısını kullanmalıyım diye soruyorsanız ve fikrimi almak isterseniz bence şu durumlar olduğu zaman if-else yapısını kullanmalısınız:

  • Eğer koşul sayısı az olan bir yapı varsa if-else kullanmanız daha pratik olacaktır.
  • Tek koşullu bir yapı varsa bu durumda if-else kullanmanız mantıklı olacaktır. Ancak birden fazla seçenek olacak bir yapı varsa if-else pekte pratik olmayabilir.

Hangi Durumlarda Switch-Case Kullanmalısınız?

Switch-case kullanmanız gereken durumları ise şu şekilde açıklayabiliriz.

  • Çok sayıda seçenek içeren bir yapı varsa,
  • Bu seçenekler basit yapıda ise,
  • Eğer seçimler kod içermeden basit tam sayı, string, karakter vb. yapıdalarsa switch-case kullanmanız mantıklıdır.

Bu yazımda bu iki yapının temel farkını ve hangisinin nerede kullanılmasının daha mantıklı olacağını anlatmaya çalıştım. Umarım faydası dokunmuştur.

İyi günler dilerim..

--

--